HTML

Lájkolj minket!

Átlátszó Debrecen

Gondolatok, hírek, vélemények Debrecenből, nem csak Debrecenieknek!

Friss topikok

Címkék

2015 (1) adó (3) Ágoston (1) állam (1) alternatíva (1) átlátszó (1) Bayer (1) bayer (1) beruházás (1) bevándorlás (1) blog (3) bolt (1) civil (2) cívisváros (1) csaj (1) debrecen (5) Debrecen (4) debrecenmagyarország (1) dehír (1) demokrácia (2) demokratikus (1) diktatúra (1) dk (2) DK (2) Együtt (3) együtt (3) elképzelés (1) ellenzék (8) erotika (1) értékek (1) ésszerűség (1) fejlesztéspolitika (1) fenntarthatóság (1) fidesz (7) Fidesz (5) Fizess (1) fórum (1) Gen (1) gondola (1) gyűlölet (1) gyurcsány (1) haza (2) hitelesség (1) Hotel (1) idegen (1) internet (2) jobban teljesít (1) jövő (1) karácsony (1) kép (1) kiskirály (1) koalíció (1) köcsög (1) kölcsey (1) koncert (1) kormány (6) korrupció (2) korzakváltás (1) Kósa (4) közösség (1) központ (1) Lajos (2) lajos (1) lakos (1) lászló (1) László (2) liberalizmus (1) LMP (2) Lycium (1) lyuk (1) magyar (3) Magyarország (5) mém (1) meme (1) merre (1) Mráz (1) MSZP (2) mszp (2) mutyi (2) nemzet (2) netadó (1) nyaralás (1) önkormányzati (1) orbán (6) Orbán (4) összefogás (1) Papp (3) patkány (1) Pénz (1) pénz (2) piac (1) pláza (1) polgármester (1) politika (12) politikus (1) pósán (1) program (2) racionalítás (1) rolling (1) seggnyalók (1) stadion (1) stones (1) stratégia (1) szabadság (1) szálloda (1) Széles (1) Szijjártó (1) színház (1) tervezhetőség (1) tovább (1) tüntetés (2) tüntetések (1) usa (1) utazás (1) útelágazódás (1) vagina (1) választás (1) választások (1) varga (1) Városfejlesztés (1) városvezetés (1) vélemény (3) Viktor (4) viktor (6) villamos (1) Y (1) ygen (1) zoltán (1) zsolt (2) Címkefelhő

03.
augusztus

Au revoir Lajos!

YGen  |  1 komment

Kósa Lajos 16 évnyi kiskirályi hatalmának vége Debrecenben. Mi is ennek a 16 évnek a mérlege? Mi történt városunkkal? Mi fog történni?

 

lajos.jpg

Kósa Lajos elmegy...

 

Eseményekkel teli időszakon vagyunk túl, amikor is rengeteg hasznos látványos beruházás történt a Kálvinista Rómában. Na jó, azért elismerhetjük: a 2-es villamos egy hasznos dolog, de a körülményekkel a későbbiekben külön posztban is foglalkozni fogunk majd. Tény hogy Debrecen megváltozott. Viszont ennek a változásnak súlyos ára volt: 2010-re Debrecen Magyarország második legeladósodottabb településévé vált. Persze a Fidesz propagandagépezete megoldotta a helyzetet, és az állam az egyik zsebéből a másikba rakta át az adósságot. A helyzet tehát nem változott az „adósságmentesítéssel”, továbbra is mi, a zemberek fizetjük meg az egészet.

„Lali király”, így becézték a polgármester urat Debrecenben..., a wikileaks alapján sokan csak „Mr. 20%”-nak hívták. Egy biztos: akárhogy is hívjuk, a debreceni közélet morális hanyatlása az ő lelkén szárad. Bábszínházzá tette a közgyűlést, az ő vezetésével a Fidesz kiszorította a civileket a városi ügyekből és szinte szó szerint megvásárolta a helyi ellenzéket. Lajosunk, ha valamihez ért, az a hatalomtechnika. A morális hanyatlás 2006 után vált egy felgyorsuló folyamattá. Mint egy lombikban, úgy tenyésztették ki azt az orbáni modellt, amelyet 2010 óta egész Magyarországra próbálnak ráerőltetni. Viszont minden hatást kísér valamilyen ellenhatás, csak ebben az esetben még nem ugyanolyan mértékű. Amíg a helyi szocialista vezetők, biztos jövedelmük tudatában üldögélnek a különböző jól fizető városi holdingok bizottságaiban (gondolhatjuk nem véletlenül kerültek oda), megjelentek új ellenzéki kezdeményezések. Ide sorolhatjuk a helyi Együtt­-PM és a DK aktív megjelenését is. Persze a kedves választópolgárokhoz ebből elég kevés jut el a helyi nyilvánosság csatornáin, a felülről kontrollált városi média mélyen hallgat az ellenzékről vagy próbálja nevetségessé beállítani rendezvényeiket. Pedig kétség kívül elindult valami Debrecenben.
A 2014-es önkormányzati választásoknak ebből a szempontból van egy különleges tétje, ez lehet az első lépés, hogy az új demokratikus ellenzéki pártok képesek legyenek leváltani az ezer szálon korrumpálódott helyi MSZP-t. És az is lehet, hogy Lajosunk távozásával még terület is nyílik arra, hogy tényleges változást hozzon az új hitelesebb ellenzék.
Kósa Lajos távozása sok szempontból hasonlít arra, mikor a filmben a főszereplő távozik és mögötte minden összedőlni látszik. A város által fenntartott létesítmények szinte kivétel nélkül veszteségesek. Az új városvezetésnek komoly feladata lesz ennek a helyzetnek a megoldása. Fel kell tennünk magunknak számos kérdést. Mit csináljunk a városi fenntartásban lévő Hotel Lyciummal? Hogyan lehet megoldást találni a Latinovits Színház félkész monstrumának hasznosítására?

lat.jpg

Fórum bevásárlóközpont, mellette a Latinovits színház

 

Sorolhatnám ezeket naphosszat... Egy biztos: ha az állampárt kezében marad a város, ezekre megoldást nem várhatunk. Dr. Papp László a Fidesz polgármesterjelöltje eddig a beruházásokért felelős alpolgármester tisztségét töltötte be. Eddig sem tett semmit ezeknek a megoldására, sőt megkockáztatom még alapvető programja sincs, hogy miként képzelné el a város üzemeltetését. Az ellenzék feladata most nem csupán a demokratikus fordulat megteremtése a városban, hanem világos program megalkotása, ami helyrerakja a város gazdálkodását és ésszerűsíti az elhibázott beruházásokat.
Ezen a blogon ilyenekről lesz szó... Meg hasonló dolgokról. Az igaz lokálpatrióta, Debrecen javát akaró polgár a feladatának kell, hogy érezze: részt vesz a városi politika alakításában. S ennek a részvételnek nem a politikai lojalitás, hanem a város üdve, haszna mentén kell történnie.A változástól pedig nem kell félni.

-RT-

Címkék: politika színház debrecen szálloda villamos diktatúra ellenzék mutyi kiskirály MSZP Fidesz Orbán Magyarország Viktor László DK Y Lajos Kósa Együtt Papp Gen

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszodebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr856570313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása