HTML

Lájkolj minket!

Átlátszó Debrecen

Gondolatok, hírek, vélemények Debrecenből, nem csak Debrecenieknek!

Friss topikok

Címkék

2015 (1) adó (3) Ágoston (1) állam (1) alternatíva (1) átlátszó (1) Bayer (1) bayer (1) beruházás (1) bevándorlás (1) blog (3) bolt (1) civil (2) cívisváros (1) csaj (1) debrecen (5) Debrecen (4) debrecenmagyarország (1) dehír (1) demokrácia (2) demokratikus (1) diktatúra (1) dk (2) DK (2) Együtt (3) együtt (3) elképzelés (1) ellenzék (8) erotika (1) értékek (1) ésszerűség (1) fejlesztéspolitika (1) fenntarthatóság (1) fidesz (7) Fidesz (5) Fizess (1) fórum (1) Gen (1) gondola (1) gyűlölet (1) gyurcsány (1) haza (2) hitelesség (1) Hotel (1) idegen (1) internet (2) jobban teljesít (1) jövő (1) karácsony (1) kép (1) kiskirály (1) koalíció (1) köcsög (1) kölcsey (1) koncert (1) kormány (6) korrupció (2) korzakváltás (1) Kósa (4) közösség (1) központ (1) lajos (1) Lajos (2) lakos (1) lászló (1) László (2) liberalizmus (1) LMP (2) Lycium (1) lyuk (1) magyar (3) Magyarország (5) mém (1) meme (1) merre (1) Mráz (1) MSZP (2) mszp (2) mutyi (2) nemzet (2) netadó (1) nyaralás (1) önkormányzati (1) Orbán (4) orbán (6) összefogás (1) Papp (3) patkány (1) pénz (2) Pénz (1) piac (1) pláza (1) polgármester (1) politika (12) politikus (1) pósán (1) program (2) racionalítás (1) rolling (1) seggnyalók (1) stadion (1) stones (1) stratégia (1) szabadság (1) szálloda (1) Széles (1) Szijjártó (1) színház (1) tervezhetőség (1) tovább (1) tüntetés (2) tüntetések (1) usa (1) utazás (1) útelágazódás (1) vagina (1) választás (1) választások (1) varga (1) Városfejlesztés (1) városvezetés (1) vélemény (3) Viktor (4) viktor (6) villamos (1) Y (1) ygen (1) zoltán (1) zsolt (2) Címkefelhő


Milyen legyen Magyarország? Merre lehet kijutni abból a mocsárból, ahova belevezettek minket az elmúlt több évtized alatt? Nehéz kérdések, nehéz válaszok. 

liberc3a1lis-konzervatc3adv.jpg

1. Milyen legyen Magyarország közjogi berendezkedése?

Alkotmányos demokrácia. Ez fix. De ennél tovább kell bontani a választ. Churchill megfogalmazása szerint "A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik.". Tény és való, ez a közjogi berendezkedés az, mely a polgároknak a legkevesebb költséggel jár (sokkal drágább fenntartani egy monarchát vagy diktátort) és ez, mely során minden más rendszernél jobban becsatornázhatja az állampolgárok akaratát. Arról nem is beszélve hogy bárki válhat politikussá, bárki előreléphet. 

Magyarországnak elnöki rendszerként kell a demokráciát megszilárdítani. Fel kell építeni azt a működési mechanizmust, amiben egy klasszikus elnöki szerep és a törvényhozó parlament, kemény és hatásos ellensúlya lehet egymásnak. Ha a jogköröket és az ellenőrzés mértékét jól határozzuk meg, illetve kidobjuk a "centrális erőteret" a szemétdombra és decentralizáljuk a közigazgatást, a bírói hatalmat és felállítjuk a független Nemeti Bankot, megállíthatjuk Magyarország "mutyizálódását"

2. Milyen legyen Magyarország gazdasági berendezkedése?

Piacgazdaság. Liberális értelemben. Legyen szabad verseny, az állam csak a monopolium megakadályozására, a munkavállalók védelmét elősegítő munka törvénykönyvel és a szervezett bűncselekmények ellen szabályozza a piacot. Ameddig agyonadóztatott vállalkozások és  munkavállalók vannak a piacon, ne várjunk csodát. 

3. Öngondoskodás kinevelése

"Majd az állam megoldja." Na ezt felejtse el mindenki, de gyorsan.Az ideális Magyarországon, az állam csupán keretet ad az együttéléshez, de nem feladata eltartani polgárait. Természetesen a szolidarítás eszméjének fenn kell állnia addig a mértékig, hogy a társadalom szélére lecsúszó honfitársainkat visszarántsa a keretek közé. Ehhez kellenek képzések, kellenek anyagi támogatások viszont azzal a törekvéssel hogy visszatérjen az egyén a piacra. Meg kell tanulni hogy felelős mindenki a saját jövőjéért. Kivétel a fogyatékkal élők és egyéb hátrányos helyzetű személyek. Nekik kell az állami gondoskodás. De szerintem ezt mindannyian megértitek.

Le kell térnünk arról az útról, amin tán mindig is (félre)vezették Magyarországot. Amit felvázoltam, leegyszerűsítve egy igazi liberális állam alapja. A liberalizmus nem az amit Orbán és haverjai hülyítésként bedobnak a reménytelen embereknek mint konc. Meg kell tanulnunk nem hinni a demagógiában és előre tekintve gondolkozni. Tudom hogy nem egyszerű, de egy próbát megér, az eddigi állapotoknál rosszabb nem lesz, ezt ígérhetem

 

-RT-

 

Címkék: blog jövő politika piac szabadság liberalizmus demokrácia állam értékek MSZP LMP Fidesz Orbán Magyarország Viktor Együtt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszodebrecen.blog.hu/api/trackback/id/tr586964703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása